Hybride Orgels algemeen

Hybride orgels ontstaan als twee verschillende systemen gaan samenwerken om hetzelfde doel te bereiken. Aan mechanische pijporgels worden digitale stemmen toegevoegd, die gelijktijdig zijn te gebruiken. Deze mogelijkheid is aanwezig voor alle orgels. Het kan ook andersom. Aan digitale orgels worden pijporgelstemmen toegevoegd, dus een digitaal orgel stuurt een pijporgel aan. Buiten Nederland zijn vrijwel alle mogelijke combinaties te vinden, onder meer in Amerika, Canada, Zuid Korea, Japan en Scandinavië. In deze landen zijn hybride orgels al even gewoon als hier het mechanische en elektro-pneumatische pijporgel.

Geschiedenis

In de jaren 70 werkte The Allen Company – USA al aan het toevoegen van pijporgel stemmen aan Allen digitale orgels. Allen werkte toen al samen met de grootste Italiaanse orgelbouwer Rufatti. Inmiddels staan er over de hele wereld al meer dan 8.000 hybride orgels. Het grootste hybride orgel ter wereld werd 15 jaar geleden geplaatst in Japan met 72 pijporgelstemmen en 75 digitale stemmen. Inmiddels werkt ook de bekende Engelse pijporgelbouwer Collins samen met Allen aan een serie Hybride orgels. De bouw van deze orgels zal alleen maar toenemen, door de steeds verder stijgende prijzen in de pijporgelbouw en de dalende geldwerving in de kerken.

Nederland

In Nederland hebben wij pijporgels uitgebreid met hoogwaardige digitale stemmen. In een aantal gevallen door de Allen stemmenbank toe te passen. In plaats van vaste stemmen, heb je hiermee altijd een vrije keuze uit meer dan 100 stemmen. Kleine pijporgels worden hiermee uitgebreid naar grote orgels. De kosten zijn meestal betrekkelijk laag, voor tweeklaviers pijporgels vaak minder dan € 10.000,-. Verschil tussen pijporgelstemmen en digitalen stemmen is niet waarneembaar, door de metibistische mixing en samensmelting. Uiterlijk is aan het pijporgel meestal niet meer zichtbaar dan een klein display of gelijke trekregisters. Bij een hybride orgel blijft het pijporgel volledig authentiek en intakt. Voor meer informatie mailen wij u geheel vrijblijvend de documentatie ' Wat is een hybrideorgel' toe. Zie ook onder de link: Speakers & Stemmenbank

Copyright: Allen Organ Benelux 2022 - Realisatie: Dogravo Drukwerkverzorging, Damwâld