Orgelstijlen en intonatie

In de moderne Allen orgels worden meestal verschillende orgelstijlen toegepast. Elke stijl is een afzondelijk orgel en ieder orgel heeft op zijn beurt ook weer zijn eigen dispositie. Dus geen afgeleide stemmen. De hoogwaardige samples van elke stem zijn gerelateerd aan de stijl van bekende pijporgels. Ook opbouwend naar een plenum blijven de stemmen herkenbaar. De RCT mixing van Allen zorgt voor een helder, doorzichtig, levendig en subliem klankpalet en daarbij een indrukwekkende draagkracht, gelijk aan een pijporgel.

 

Alle Allen orgels hebben standaard de stijl: American Classic. Deze stijl is zeer algemeen en heeft een verantwoorde dispositie. Voor de Benelux wordt deze stijl door onze intoneur bewerkt, zodat wij hem Algemeen Nederlands kunnen en mogen noemen. Naast boven genoemde stijl, zijn op dit moment beschikbaar de stijlen: Englisch Cathedral, Schlicker, Arp Schnitger, Cavaillé-Coll, Orchestral en Aeolian Skinner. En voor de organist die van twee walletjes wil eten zijn beschikbaar de theater orgelstijlen: Wurlitzer, Barton en Morton.

 

Als uw nieuwe Allen orgel bij ons binnenkomt, wordt eerst de voorintonatie van alle stijlen verzorgd. Vervolgens wordt ter plaatse in huiskamer of kerk de hoofd-intonatie verzorgd van elke stijl afzonderlijk. Uiteraard zijn vooraf de specifieke wensen met de organist of eigenaar doorgenomen, zodat hier tot in de details rekening mee wordt gehouden. Deze intonatie duurt 3 tot 9 uren. Gelijktijdig wordt dan voor elke stijl afzonderlijk ook de volumeverhoudingen, akoestische eigenschappen, tremulanten en meer variabele instellingen gecontinueerd. Eventueel wordt na 3 maanden, als de organist zijn of haar orgel een beetje kent, nog een kleine intonatie-correctie toegepast door onze intoneur.

 

Heel duidelijk zal zijn dat een Allen orgel niet zomaar een orgel is. De kwaliteit is zeer hoog, getuige het grote aantal plaatsingen. Nog duidelijker blijkt dit uit het feit dat er wereldwijd maar enkele gebruikte Allen orgels te koop zijn. Zelfs een enkel inruilorgel van 15-30 jaar oud, wordt vlot en weer onder volledige garantie verkocht. Kortom een Allen Orgel wordt zeer bewust gekocht.

15 jaar garantie

Op een Allen orgel voor de Benelux wordt maar liefst 15 jaar volledige en gratis garantie gegeven. Jaarlijks preventief onderhoud is bij een Allen orgel overbodig. Ook dit geeft de zeer hoge kwaliteit van een Allen orgel aan. Een korte garantie elders, meestal 2 jaar en jaarlijks onderhoud, betekent dat de waarde en kwaliteit van zo'n orgel niet hoog kan zijn!

 

Copyright: Allen Organ Benelux 2022 - Realisatie: Dogravo Drukwerkverzorging, Damwâld